poniedziałek, 22 lutego 2016

Kuchnia wojenna

       
          Głód od zawsze był nieodłącznym elementem wojny. W dawniejszych czasach często za jego pomocą zmuszano do kapitulacji zamki, twierdze czy miasta. W XX wieku ze względu na zmianę charakteru wojny, która stała się wojną totalną na wyniszczenie, zjawisko to zaczęło dotyczyć całych społeczeństw krajów biorących udział w konfliktach zbrojnych.  
           Kuchnia wojenna, jak sama nazwa wskazuje, jest kuchnią którą da się przygotować w ciężkich, wojennych czasach, a więc przy niedoborze podstawowych produktów spożywczych. Są to przepisy niejednokrotnie dziwne, z wykorzystaniem składników, które w obecnych czasach zdają się nie mieć wiele wspólnego z gotowaniem, jednak dla cierpiących głód ludzi mogły one być jedynym sposobem na uratowanie życia.

           Receptury, które zaprezentujemy w tym dziale w większości pochodzą z ukazującej się podczas wojny prasy. Nie są one co prawda wybitnie regionalne, jednak głód też nie był wtedy zjawiskiem regionalnym.


* Marmolada ze śledzi- artykuł prasowy z roku 1915.



* Czem zastąpić mięso? - artykuł prasowy z roku 1915.



* Knedelki z mąki kukurydzianej i ziemniaków - artykuł prasowy z roku 1915.




* Przepis na chleb - artykuł prasowy z roku 1915.


* Herbata z głogu - artykuł prasowy z roku 1915.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza