OSTATNIE SZTUKI! Gorlickie w Wielkiej Wojnie 1914-1915. Wspomnienia, relacje, legendy.

poniedziałek, 27 grudnia 2021

Kuchnia wojenna - artykuł prasowy z roku 1918.

 Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.







Pierniczki

14 dkg, mąki jęczmiennej, 10 dkg cukru, 1 jajo, 1 łyżka miodu i sody do jedzenia na koniec noża, otartą skórkę z cytryny i nieco gwoździków tłuczonych i cynamonu.

Mąkę jęczmienną przesiewa się z sodą, cukrem, korzeniami, wbija 1 jajo, wlewa 1 łyżkę miodu, misi na twarde ciasto, tacza, foremką wykrawuje okrągłe pierniczki, układa na posmarowanej blasze i piecze.

 

Opiekanki z krup perłowych, t. zw. „pęcaku”.

20 dkg krup perłowych ugotować a gdy ostygną, posiekać na maszynce do mięsa,, wbić jedno jajo, wymieszać i wyrobić sznycelki, (placuszki), tarzać je w tartym chlebie, bułce i t.d. i smażyć.

 

Miód sztuczny.

I. sposób: 5 kg. cukru, 10 kg. wody i ½ dkg. kwasu mlekowego (płyn) wygotuje się na wolnym ogniu do 2 ½ kg wagi.  Masa ta ma przyjemny zapach i kolor miodu. Z początku jest płynna jak świeży miód, później jak ten, staje się masą gęstą. II. sposób : 2 kg cukru tłuczonego z głowy rozpuszcza się w ½ l. wody, miesza, stawia na dobrym ogniu i gotuje jakiś czas. Podczas tego szumuje się starannie, a gdy na powierzchni syropu pokazują się pęcherze, wtedy dodaje się 4 kg syropu skrobiowego (rodzaj cukru gronowego) i jeszcze raz zagotuje. Następnie zdejmuje się z ognia i gdy syrop jeszcze wre, dodaje się mieszaninę składającą się z 25–procentowego kwasu mrówkowego (jest to płyn czysty AK woda, o ostrym gryzącym zapachu) i olejku eterycznego, n.p. 50–procentowej esencji wanilowej, i dobrze miesza. Zaraz zlewa się powstały miód do słoików, a gdy zastygnie, związuje się papierem. Powyżej podanych środków aptecznych można także nabyć w drogeryach.

 

Babka wojenna.

2 dkg  masła uciera się z 2 żółtkami i z 12 dkg cukru, dodaje ½ kg mąki żytniej, przesianej z korzeniami (łyżeczka tłuczonych korzeni, a to: kminek, pieprz prosty i angielski, cynamon, gwoździki i czarnuszka) z proszkiem drożdżowym i sodą na koniec noża. Wlewa ¼ mleka słodkiego, dodaje twardo ubitej piany z 2 białek, wszystko razem dobrze łyżką miesza i wlewa do formy wysmarowanej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz