piątek, 23 kwietnia 2021

Tort ze słomy - artykuł prasowy z roku 1915.

 

Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.





Tort ze słomy.

Na wieczorku lekarzy wojskowych w Berlinie podawano Torty pieczone z mąki, wyrabianej ze słomy metodą chemika prof. dr. Friedenthala. Mąka ta jest mielona z owsianej słomy. Sprawozdawcy gazet berlińskich bardzo sobie chwalą to pieczywo twierdząc, że jest smaczne strawne i pożywne. Twierdzenie swe opierają na przykładzie dr. Friedenthala, który jest zdania, że żółądek potrzebuje do trawienia pewnego niestrawnego balastu i że na czas dłuższy człowiek albo zwierzę spożywając żywność tylko pożywną, nie mogą się utrzymać przy zdrowiu. Jako dowód przytacza p. Friedenthal komiśniak, który także zawiera wiele niestrawnych części.   




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza