środa, 6 października 2021

Leguminy wojenne - artykuł prasowy z roku 1918.

 Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.





Leguminy wojenne.

 

Tort makowy.

15dkg maku parzy się w makutrze, dodaje ¼ kg mąki kukurudzianej  20 dkg cukru przesianego z 1 proszkiem drożdżowy, Oetkera, ¾ szklanki mleka, 1 jajo i wszystko razem starannie miesza. Wlewa do formy masłem wysmarowanej, bułką wysypane i piecze.

 

Legumina z jagieł

18dkg krup jaglanych parzy się kilka razy gorącą wodą, nalewa ½ l mleka, wsypuje 2 łyżki cukru i stawia na kuchnię. Gdy się jagły ugotują, ale nie rozgotują wykłada na miskę, aby ostygły. Dwa żółtka uciera się z łyżką smalcu, miesza z jagłami ugotowanemi i pianą  z 2 białek, daje do formy wysmarowanej smalcem i posypanej bułeczką i wstawia na pół godziny do gorącej rury.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz