Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.
Gorlice, w lipcu
Na kursach rolniczo-oświatowych zorganizowanych w ubiegłym
roku przez Krakowską Izbę Rolniczą na terenie Łemkowszczyzny, które cieszyły
się dużą frekwencją i zainteresowaniem, miejscowa ludność górska zwróciła
wykładowcom uwagę na hodowlę owiec, która niegdyś tu stała wysoko, a obecnie
podupadła. Po wysłuchaniu dezyderatów sfer rolniczych w tej sprawie i omówieniu ich na zjeździe
delegatów w Krakowie, Krakowska Izba Rolnicza opracowała plan prac nad
podniesieniem owczarstwa na Łemkowszczyźnie i zwróciła się do Ministerstwa
Rolnictwa o kredyty na ten cel, po uzyskaniu których przystąpiła natychmiast do
akcji zakreślonej na szeroką skalę o wielkiej doniosłości gospodarczej dla
naszego Państwa.
Owce w zagrodzie strzyżone przez bacę. |
Przedewszystkiem założono gniazda hodowlane owiec
uszlachetnionej rasy półkarakuł i karakuł w Uściu Ruskiem, Klimkówce, Krempnej,
Hałkowie, Żydowskiem, Świerkowej Ruskiej, Świątkowej, Świątkówce i Dusznicy na
Łemkowszczyźnie. Również ubiegłej jesieni otwarto stacje kopulacyjne tryków
wysokiej krwi, w tem dwa pepiniery pełnej krwi karakuł, w Klimkówce pow.
Gorlice i Krasnem Potockiem pow. Nowy Sącz.
Zorganizowane konkursy hodowli jagniąt pod opieką fachowych
instruktorów wydały dobre rezultaty. Jagnięta otrzymane z konkursów stanowią
materjał zarodowy do gniazd hodowlanych i są źródłem dochodu dla konkursistów,
albowiem już pierwszym roku racjonalnej hodowli jagniąt za sztukę otrzymywali
35 zł. Zamiast ceny rynkowej 10 zł.
Selekcję materjału hodowlanego przeprowadzano na wiosennych
przeglądach jagniąt połączonych z licencją męskiego materjału. Około 1200 sztuk
baranów nie nadających się na reproduktory, poddano bezpłatnej kastracji przez
powiatowych lekarzy weterynaryji. Dzięki pozostałym do chowu skopom będzie się
miało możność uzyskać w jesieni dobry materjał rzeźny o smacznem mięsie. Skoro
lepiej się tuczy, a ponadto sama hodowla dużo zyskuje, bo sztuki nie nadające
się do chowu są eliminowane, zaś wybitne sztuki pozostają jako reproduktory.
(tryki). Konkursy mleczności przeprowadzone na halach mają na celu wyłowienie
elity materjału żeńskiego celem poprawienia wydajności mleka miejscowej owcy.
Celem zaś wiosennych i jesiennych konkursów strzyży jest zbadanie wartości i
sortymentu okrywy u owcy górskiej ciemnej oraz jej wydajności. Próbki wełny po
zbadaniu w Instytucie Wełnoznawczym w Warszawie według oceny są
premjowane.
W związku ze zbytem skór Krakowska Izba Rolnicza urządziła w
ciągu ubiegłej zimy kursy białoskórnictwa w Rychwałdzie pow. Gorlice i
Piwnicznej pow. Nowy Sącz, które prowadził instruktor Bolesław Wroński.
Projektowane też są kursy kroju i szycia kożuchów oraz kursy trykotarskie
oparte na przemyśle chałupniczym celem zmniejszenia bezrobocia zimowego wśród
Łemków.
Bardzo ważnym dla rozwoju owczarstwa jest obecnie prowadzony
na Podhalu kurs dla baców, na którym kandydaci na baców zapoznają się z
racjonalną hodowlą owiec, uczą się przerabiać mleka owcze na bryndzę i serki
oraz nabywają praktyczne wiadomości, jak budować bacówki i nawozić łąki i
pastwiska górskie, aby uzyskać więcej paszy dla owiec. Nadmienić tu należy, że
do nowowybudowanych bacówek Krak. Izba Rol. Daje bezpłatnie wewnętrzne
urządzenie.
Ostatnio w połowie lipca b.r. odbyło się w Rychwałdzie pow.
Gorlice, gdzie znajduje się uprzywilijowana rzeźnia, zebranie delegatów Kół
Hodowców Owiec Siokały w obecności delegatów Krak. Izby Rol. Inż. Stanisława
Gruszczyńskiego, inż. Romana Leonharta, instruktora kursów białoskórniczych
Bolesława Wrońskiego, pow. inst. rol. Inż. Klemensa Zdrazilka, T. Jodłowskiego i
wielu innych, na którem po wygłoszeniu przez przybyłych referatów i dyskusji
wybrano Komitet organizacyjny Spółdzielni zbytu mięsa i wyprawy skór w
Rychwałdzie. Zbyt mięsa, kożuchów i wełny z całej Łemkowszczyzny jest
zapewniony, a to dzięki zainteresowaniu się tą sprawą przez Ministerstwo Spraw
Wojskowych oraz Ministerstwo Sprawiedliwości.
Prace nad dalszem podniesieniem hodowli owiec i zwiększeniem
stanu ilościowego pogłowia owczego nie ustają. W programie prac na najbliższą
przyszłość znajdujemy: kurs przetwórstwa mleka owczego, przegląd i premjowanie
owiec poszczególnych Kołach Hodowców, przeglądy propagandowe owiec w
nowoobjętych gminach i przeznaczenie odpowiednich tryków reproduktorów do
gniazd hodowlanych oraz założenie spółdzielni przeróbki mleka owczego i zbytu
serków i bryndzy.
Adam Wójcik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz