czwartek, 11 czerwca 2020

Przepis na chleb - artykuł prasowy z roku 1915.



Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.




Przepis na chleb
(na wielki bochenek)

a)części składowe. 2 kg. mąki kukurudzianej 1 ¼ kg. mąki pszennej (Walzmuhle Nr 4) ¾ kg. mąki żytniej, 1 ¼ kg. gotowanych, przefasowanych (duszonych) ziemniaków (żółte lepsze Odr różowych), 14 dkg. Soli, 2 dkg. Drożdży, kawałek kwaśnego ciasta wielkości bułki, 3 litry gorącej wody, ¼ litra letniej wody.
b) sposób przyrządzenia: 1 ¼ kg. ziemniaków żółtych gotuje się, obiera z łupin, przefasowuje (przeciska przez sito) stawia się w chłodnem miejscu. (Ziemniaki waży się po ugotowaniu). O godzinie 10 wieczorem należy przesianą mąkę kukurudzianą  wymieszać powoli z 3 litrami wrzącej wody, wyrobić dobrze na twardo ciasto, następnie dodać przefasowane ziemniaki, ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić, poczem pozostawić je przez noc w naczyniu (rondlu). Równocześnie miesza się w dzierzce 1 ¼ kg. przesianej mąki pszennej z ¾ kg. przesianej mąki żytniej i przyrządza się w rogu dzierzki rozczyn.
( ¼ litra letniej wody, 2 dkg. Drożdży i kawałek kwaśnego ciasta wielkości bułki ). O godzinie 7 rano należy przełożyć ciasto kukurudziane, (które przez noc zmiękło) do dzieżki z drugiem ciastem, dodać 14dg. Soli i mięszać (ugotować) dopóki nie stwardnieje. Po wymieszaniu wkłada się ciasto do koszyka na chleb pozostawiając je w miejscu ciepłem (zabezpieczonem od zimna) do godziny 10 przed południem poczem włożyć do pieca.
(Dodanie większej ilości wody powoduje zapadnięcie się ciasta)

Przepis niniejszy nadesłało nam c.k. Namiestnictwo, z uwagą, iż taki chleb wypieka się na Węgrzech, gdzie uznano go za odpowiedni pod każdym względem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza