OSTATNIE SZTUKI! Gorlickie w Wielkiej Wojnie 1914-1915. Wspomnienia, relacje, legendy.

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Kołacz dożynkowy

Dożynki na wsi były czasem niezwykłym: nie tylko wytężonej pracy, ale i nagrody która po niej przychodziła. Swych korzeni sięgają czasów pradawnych, bo początków rolnictwa, choć w różnych kulturach znajdujemy je pod różnymi nazwami. Jednak jednym co je łączy była radość z zebranych plonów.






























DOŻYNKI - ZWYCZAJE I OBRZĘDY
CZYTAJ WIĘCEJ



Kołacz dożynkowy:

300 g mąki
150 ml mleka
22 g drożdży
30 g cukru
40 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

ser biały
cukier
rodzynki
1-2 żółtka

1 żółtko+ mleko do posmarowania































Drożdże utrzeć z cukrami. Mleko podgrzać, by było ciepłe, ale nie za gorące. Wymieszać z mąką i drożdżami. Odstawić na 20 min. Dodać sól, żółtka, roztopione masło, wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować. Ser rozrobić z żółtkami, dosłodzić do smaku cukrem, dodać rodzynki. Posmarować ciasto i zwinąć, tak jak struclę. Uformować kołacz, posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka, odstawić jeszcze na 15 min.
Piec na papierze do pieczenia ok. 35-40 min. w temp. 180 stopni.




2 komentarze:


Zostań Patronem Z Pogranicza