niedziela, 25 lutego 2018

Nowa tania herbata - artykuł prasowy z roku 1916.


Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autora.







Nowa tania herbata.

         Dzisiaj, gdy cały świat stara się przy pomocy danych środków wyżywić się możliwie najtańszym kosztem – żaden środek nie jest zbyt zły do zaspokojenia głodu i wypełnienia żołądka, z drugiej jednak strony około często bardzo wartościowych odżywczo rzeczy przechodzimy obojętnie. –  Do tych ostatnich należy herbata, przyrządzona z łupek orzechów włoskich, smaczniejsza i zdrowsza, aniżeli sobie wyobrazić można.
         Sposób przygotowania jest następujący: zupełnie suche łupki dojrzałych orzechów włoskich po oddaleniu ziarna należy gotować przez kilka minut a mianowicie tak długo, dopóki woda nie przybierze koloru żółtawego. Na dwie filiżanki herbaty wystarczy trzy łupinki orzecha, napój zaś można ulepszyć przez dodanie rumu, mleka lub cytryny.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza